miércoles, 6 de julio de 2011

El Mercat Municipal de Puerto

Si vols conèixer una ciutat de veritat, passeja't pel seu mercat. Ho explicava un viatger molt savi i vell (no en recordo el nom), que donava xerrades sobre els seus viatges a la facultat de Biologia quan jo hi estudiava.

Els mercats són sempre un lloc ple de vida, colors i olors, on s'hi couen menjars i històries.
A Barcelona hi vivia a 5 minuts del mercat del barri, i a Blanes també del mercat municipal, els dos eren del mateix estil. Aqui a Puerto també el tinc al costat de casa, i ves per on és una altra història. Ni millor ni pitjor, diferent, i de moement, encara estrany.

Per començar, l'edifici no és en una sola planta amb les parades en illes, i carrers amunt i avall, dreta i esquerra com els mercats que coneixia. El mercat d'aqui te 3 plantes. Hi pots entrar per dalt o per baix, i canviar de planta amb escales automàtiques per un costat o rampes per l'altre. El centre de l'edifici és tot obert, amb el sostre cobert de vidre de manera que hi entra la claror, i les parades són al voltant de les balconades.

Però no només el continent és diferent, el contingut també!
Fixeu-vos a la planta de baix què hi trobem: L'enemic número 1 dels mercats: un Supermercat!
Alia't amb l'enemic i guanyaràs, deuen haver pensat aqui...
El supermercat és molt gran, amb passadissos amples, peixateria, carnisseria, forn, fruiteria....tot el que necessites a l'abast. Sap greu per les parades, la veritat....

Al costat del supermercat hi ha ple de botiguetes tipus mercadillo, amb roba i souvenirs, una farmàcia, una papereria, una caseta de loteria, una mini drogueria-ferreteria, i algun bar.

Al les plantes altes hi ha dues carnisseries amb aparadors diminuts i mig buits: Nomès tenen vedella, porc, pollastre i conill, tot al tall, res elaborat. Més que res que no ho saben fer, no saben fer embutits aqui, ni crus ni secs "eso tendría que hacerlo un Pensinsular, que aqui no sabemos" em diu el carnisser quan li demano on són les salsitxes. La carn ve de fora: a vegades arriben partides grans de bestiar que maten a l'illa, o a vegades ve ja la carn directament. I jo que estava acostumada a menjar vedella ben criada....crec que deixaré de menjar carn....

Peixeteries n'hi ha un parell: diminutes també. "Aqui no hay mucho pescado muchacha, enseguida caes a 2000 metros i no se pesca nada". Tenen dorades, calamars, llagostins cuits, Bonitols sencers, pops, Neros autèntics i burros.

També hi ha parades de menjar preparat, i un parell de parades amb menjar alemany, en alemany i per a alemanys....està clar que hi deu viure una bona colònia.

Les fruiteries-verduleries, per sort són una altra cosa, n'hi ha ple i compensen la falta de varietat de les parades de carn i peix. Són parades gegantines, colorides i ben ordenades. Precioses!
Ara, aqui la varietat està en les papas (patates)! Haurem d'aprendre a cuinar-les i passar una mica més de la carn!

5 comentarios:

  1. Les fotos i descripció del mercat m'han recordat al mercat del Puyo, el poble selvàtic on va viure ma mare a Equador. El mercat era també així, amb pisos, foradat del mig, i les botigues al voltant del celobert. Però allà hi havia de tot (també roba, perruqueria, sabateria... tot), menys el súper!
    :)

    ResponderEliminar
  2. Si, aqui també hi ha de tot. Perruqueria, sabateria, regals i electrodomèstics....i els dissabtes hi fan un rastro (mercadillo).

    ResponderEliminar
  3. Sandra, maca! Aquí us podreu atipar de mangos, papayas, plàtans, mel de palma... i els batuts boníssims i molt bé de preu!! mmmmm!! recordo que quan venim a veure la família de Las Palmas m'atipo de suc de taronja amb papaya!
    Segueixo el teu blog amb il.lusió i em fa contenta veure que tot segueix el seu curs i que esteu tant bé. un petó ben gran.

    ResponderEliminar
  4. Carme, ja he vist ple de xiringos de batuts però encara no m'hi he atrevit....però amb les teves referències demà mateix me'n demano un de taronja amb papaya!

    ResponderEliminar
  5. M'estic posant al dia dels teus comentaris, només dir-te que a BCN tots els mercats que estan remodelant tenen super a dintre: Sta. Caterina, St. Gervasi i d'altres. Sembla que l'aliança ja és normal.

    ResponderEliminar